Partiotoiminta on kaikille!

Partio on monipuolinen harrastus, joka tarjoaa elämyksiä luonnossa, uusia taitoja ja elinikäisiä ystävyyssuhteita. Se on avoin kaikille iästä ja taustasta riippumatta. Partiotoiminnassa opitaan yhdessä tekemällä, kehitetään johtamistaitoja ja pidetään hauskaa retkien, leirien ja erilaisten aktiviteettien parissa.

Partioliikkeen perusarvoihin kuuluvat luonnon kunnioittaminen, vastuullisuus ja toisten auttaminen. Olitpa seikkailunhaluinen retkeilijä tai uuden oppimisesta innostuva kaupunkilainen, partiossa löytyy jokaiselle oma paikka!

Lapset & nuoret

Partio tarjoaa lapsille ja nuorille hauskan ja oppimisen täyteisen harrastuksen luonnossa.

Aikuiset

Partiossa aikuisille on tarjolla yhteisöllisyyttä, merkityksellistä vapaaehtoistyötä ja unohtumattomia elämyksiä.

Perhepartio

Perhepartio tarjoaa perheille mahdollisuuden kokea yhdessä luontoelämyksiä, leikkejä ja seikkailuja matalalla kynnyksellä.

Usein kysyttyä


Mitä partiossa tehdään?

Partiossa opitaan uusia taitoja, seikkaillaan luonnossa ja tehdään ikäkauden mukaisia aktiviteetteja viikoittaisissa kokouksissa. Nuorille ja aikuisille partio tarjoaa mahdollisuuden osallistua toimintaan omien mielenkiinnonkohteidensa mukaisesti, esimerkiksi retkeilyn, johtamisen tai tapahtumien järjestämisen parissa.

Mitä partio maksaa?

Ahjopartion jäsenmaksu on noin 50–60 € vuodessa yhdelle jäsenelle, useammalle jäsenelle samasta perheestä on hinta halvempi. Lopullinen summa voi vaihdella lippukunnan ja piirin mahdollisten lisämaksujen mukaan. Jäsenmaksuvapautusta voi anoa, jos taloudellinen tilanne sitä vaatii, muutoin jäsenmaksun maksaminen on edellytys toimintaan osallistumiselle. Partiokilpailut, tapahtumat ja leirit ovat yleisesti lisämaksullisia, mutta kohtuuhintaisia.

Miten liityn?

Uudet jäsenet voivat tutustua partioon maksutta muutaman kerran ennen liittymispäätöstä. Voit ottaa suoraan yhteyttä Ahjopartioon ja kysyä, onko ryhmissä tilaa – sähköpostitse meidät tavoittaa osoitteesta ahjopartio@gmail.com.

Tarvitsenko varusteita?

Viikkokokouksiin riittää säänmukainen vaatetus, mutta retkille tarvitaan hyvät ulkoilukengät, sopivat ruokailuvälineet sekä reppu tai rinkka. Jos retkellä yövytään, tarvitaan myös yöpymisvälineet kuten makuupussi ja makuualusta. Teltaa et siis tarvitse, sillä muita erityisvarusteita ei yleensä tarvita.

Minkä ikäisille partio on?

Partioon voi liittyä kuka tahansa vauvasta vaariin, sillä toimintaa ei ole rajattu iän mukaan. Kaikille kouluikäisille on omat ikäkautensa, joiden ohjelma on suunniteltu heidän kehitystään tukevaksi. Aikuisille taas on monia mahdollisuuksia esimerkiksi vapaaehtoistoiminnan parissa.

Minkä kokoisia partioryhmät ovat?

Ryhmien koko vaihtelee ikäkaudesta ja lippukunnasta riippuen, mutta Ahjopartiossa ryhmissä on yleensä noin 10–20 osallistujaa.

Kuinka paljon aikaa partion harrastaminen vaatii?

Lapsille ja nuorille partiotoiminta koostuu yleensä viikoittaisista muutaman tunnin kokouksista arkisin alkuilloista. Perhepartiossa Ahjopartiossa kokoontumiset ovat kuukausittaisia. Leirejä järjestetään yleensä pari kertaa vuodessa, sekä retkiä muutaman tunnin tai viikonlopun ajan muutaman kerran vuodessa, mutta osallistuminen on aina vapaaehtoista.

Onko leireille pakko mennä? Nukutaanko niillä teltoissa?

Leireille ja retkille ei ole pakko osallistua, vaan partioon voi osallistua omien mieltymystensä mukaisesti. Ahjopartiolla on oma hirsimökki, Maja, jossa yövytään kamiinalämmitteisissä sisätiloissa, mutta yleensä järjestämme sinne vain viikonloppuretkiä. Voit siis osallistua partiotoimintaan ilman leireille tai retkille lähtemistä.

Partioasu & merkit


htenäinen pukeutuminen luo yhteenkuuluvuutta. Partioasuun kuuluu partiohuivi, partiopaita ja sen kanssa käytettävät siistit housut tai hame ja siistit kengät. Lisäksi asuun voi kuulua oman lippukunnan perinteistä riippuen partiovyö, pillinaru ja päähine. Nykyisin suomalaista partioasua käytetään erityisen juhlavissa partiotilaisuuksissa sekä lippukunnan tavoista riippuen, partiokokouksissa.

Partioasu vähimmillään on partiohuivi. Partiohuivin ulkonäkö vaihtelee sen mukaan, missä tehtävässä partiolainen kulloinkin toimii. Esimerkiksi lippukunnilla, partiopiireillä, keskusjärjestöllä ja partioleireillä on kaikilla omanlaiset huivit.

Kun sudenpentu saa paitaansa ensimmäiset merkkinsä, se on iso asia ja kertoo hänelle kasvamisesta ja kehittymisestä partiopolulla. Asun erilaiset merkit ja tunnukset kertovat yhteisistä arvoista ja yhteenkuuluvuudesta, yhdessä tekemisestä ja kasvamisesta partiossa.

Merkkien ompeluohjeet

Partiomerkkien jako kuuluu säännöllisenä osana useimpien lippukuntien ohjelmaa. Merkkien avulla annetaan tunnustusta saavutetusta tavoitteesta ja kannustetaan eteenpäin. Merkit kiinnitetään partiopaitaan ja jokaisella merkillä on tietty paikka paidassa.

Partioasu vaihtelee ikäkauden mukaan. Oheisista ohjeista näet, mihin mikäkin merkki tulee ommella.

Virallisia partiovaatteita ja -merkkejä myy Scandinavian Outdoor.

Sisaruspiiri


Partion tapahtumat ja kokoukset yleensä loppuvat sisaruspiiriin. Sisaruspiiri on piiri missä partiolaiset ovat piirin reunalla pitäen toisten käsistä kiinni. Suomessa vasen käsi laitetaan oikean päälle – vasemalla kädella otetaan oikealla puolella olevan oikeasta kädestä, taas oikealla kädellä otetaan vasemman puolella olevan vasemmasta kädestä.

Usein sisaruspiirissä sähkötetään, tällöin sähköttäjä puristaa vieressä olevan kättä ja hän taas tekee saman. Tämä jatkuun niin kauan kunnes sähkö palaa sähköttäjälle. Sisaruspiirin aikana lausutaan alla oleva loru ja samaan aikaan heilutetaan käsiä rauhallisesti ylös ja alas.

”Hyvää yötä onni myötä, kiitos tästä päivästä ja tulevasta yöstä.”

Jokaisella lippukunnalla on omanlainen versio sisaruspiiristä ja Ahjopartiolla on lorun jälkeen vielä lisäyksenä ”Hei, Hei, Hei!” Tämän jälkeen pyörähdetään puolikäännöstä taaksepäin. Huomioikaa, että Ahjopartio käyttää tunnustuksetonta sisaruspiiriä. Muut lippukunnat saattavat käyttää eri versiota, missä ”onni” sanan tilalla on ”Jeesus”.

Partiosanasto


Partiotoiminnassa käytetään monia kummallisia käsitteitä. Tähä on listattu yleisimpiä käsitteitä joita saatetaan kokouksen aikana käyttää.

KäsiteTarkoitus
Akela7–10-vuotiaiden ryhmän (lauman) johtaja, yleensä vähintään 18-vuotias
EVPEi-vielä-partiolainen, eli kaikki ne, jotka eivät vielä harrasta partiota
Joukkue10–12-vuotiaiden seikkalijaryhmä
KoloTila, jossa partiolaiset viikoittain kokoontuvat
Lauma7–10-vuotiaiden sudenpentujen ryhmä
LippukuntaPartiolippukunta on partiotoiminnan perusyksikkö. Lippukunnat ovat usein itsenäisiä yhdistyksiä, useimmat rekisteröityjä
MeripartioMeripartiolippukunnissa on muun partio-ohjelman lisäksi meripartio-ohjelmaa eli mm. perehtyvät veneilyyn ja vesillä liikkumiseen
PartioasuVirallista partioasua käytetään mm. paraateissa ja muissa juhlallisissa tapahtumissa
PartiohuiviPartiolaisen paras tunnusmerkki. Jokaisella lippukunnalla on omanlainen huivinsa
PartiopiiriLippukunnat ympäri Suomen jakaantuvat maantieteellisen sijaintinsa perusteella partiopiireihin
Samoaja15–17-vuotias partiolainen
SamoajaluotsiIkäkauden aikuinen, joka tukee ryhmän toimintaa, yleensä yli 18-vuotias
Sampo10–12-vuotiaiden ryhmän johtaja, yleensä yli 18-vuotias
Seikkailija10–12-vuotias partiolainen
SisupartiolainenPartiolainen, joka tarvitsee erityistä tukea vamman tai pitkäaikaissairauden tai muun ominaisuuden takia
Sudenpentu7–10-vuotias partiolainen
Tarpoja12–15-vuotias partiolainen
TarpojaluotsiIkäkauden aikuinen, joka tukee ryhmän toimintaa, yleensä yli 18-vuotias
Vaeltaja18–22-vuotias partiolainen
VaeltajaluotsiIkäkauden aikuinen, joka tukee ryhmän toimintaa, yleensä yli 22-vuotias